Meetinstrumenten

Welkom op de website over meetinstrumenten voor de palliatieve zorg

Op deze website vindt u informatie over vragenlijsten die (een aspect van) kwaliteit van leven meten en geschikt zijn voor toepassing in de palliatieve zorg. U vindt hier de kenmerken van deze meetinstrumenten, evenals informatie over de validiteit en betrouwbaarheid. Deze kennis kan u helpen bij het maken van een keuze voor een instrument voor gebruik in de klinische praktijk, voor onderzoeksdoeleinden of voor beleid omtrent palliatieve zorg.

Deze informatie is voortgekomen uit een onderzoeksproject uitgevoerd door het EMGO-instituut voor het Expertisecentrum Palliatieve Zorg Amsterdam, en is gefinancierd door ZonMw. De projectgroep bestaat uit Gwenda Albers (hoofdonderzoeker), Luc Deliens (hoogleraar palliatieve zorg en publieke gezondheid), Michael Echteld (projectleider), Mecheline van der Linden (klinisch psycholoog), Bregje Onwuteaka-Philipsen (programmaleider levenseindeonderzoek) en Riekie de Vet (hoogleraar klinimetrie). Zie ook de contactpagina voor meer details.

Doel

Klik hier als u meer wilt weten over de achtergrond van het onderzoeksproject waarop deze website gebaseerd is.  

Het gebruik van instrumenten

Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van een aantal kanttekeningen voordat meetinstrumenten gebruikt worden. Zo is onderzoek naar de kwaliteit van instrumenten vaak beperkt en is er kennis nodig om verzamelde gegevens goed te kunnen interpreteren en verwerken. De projectgroep van dit onderzoek kan eventueel assisteren bij het gebruik van instrumenten. Lees meer...

Kenmerken

Wanneer u wilt weten welke vragenlijsten er beschikbaar zijn voor het meten van (een aspect van) kwaliteit van leven bij palliatieve patiënten en/of wat de kenmerken (bv. aantal vragen, doelgroep etc.) van deze vragenlijsten zijn klik hier.  

Kwaliteit

Wilt u weten hoe goed een vragenlijst meet wat deze beoogt te meten en/of hoe betrouwbaar een instrument is? Klik hier.